Gyep új telepítése

Első lépében tervezzük meg a kertünket. Ha ezen túl vagyunk jöhet a munka. Új telepítés esetében, viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, abban a tekintetben, hogy szabadon garázdálkodhatunk ezzel-azzal. Véleményem szerint itt a lehető legnagyobb szívességet azzal tehetjük magunknak, hogy önözőrendszert építünk a kertünkbe. Sokan itt felhőkölnek, hogy "hű,az nagyon drága"..pedig nem az. Ma már valóban elérhető áron vannak olyan kompakt rendszerek, melyeket megfelelő megterveztetés után már mi magunk is össze tudunk szerelni. Aki fogod már a kezében csavarhúzót, vagy nem okoz neki gondot egy polc felszerelése a lakásba, annak ez sem lesz gond! Miért kell ez, miért ilyen fontos ez? A gyepünket rendszeresen öntözni kell, ez az egyik alap követelménye, hogy szép legyen. Elég könnyen ráébredhetünk, hogy egy ilyen rendszerrel rengeteg időt spórolunk meg magunknak éveken keresztül! Sokan itt azt gondolják,hogy ,"Ó, hát nem olyan sok az, meg szeretném is locsolgatni".-ez igaz is lehet, egy darabig. Sajnos ez a varázs elmúlik pár héten belül, és utána az idő múlásával egyre nagyobb nyűg lehet a locsolás. 

Kis matek:                                                                                                                                                A kijuttatandó vízmennyiség öntözésenként 10-15mm/nm, hetente 1-2 alkalommal. Ez egy átlagos csap /kút vízhozama ~15l/perc. Azaz 1nm-t ,1 percig kell locsolnunk a megfelelő vízmennyiség kijuttatásához. Azaz a füvünk nm-ét fel kell szoroznunk ezzel. pl. ez egy nem nagy ,120nm-es gyepfelület esetében pontosan 2órába telik alkalmanként! És ez csak a gyep, tehát még nem beszéltünk az egyéb növényekről(tuják,fenyők,bokrok), melyeket szintén locsolni kell, és ennek az idejével is növekszik ez a két óra.. No és nem mellesleg ezt illik a reggeli órákban elvégezni, tehát fel kell kellni munka előtt még ennyivel, mindeszt 1*-2* hetente... Így már nem annyira rózsás a kép. Ezzel bővebben foglalkozunk még az Öntözés menü alatt.

Következő lépésben a talajt kell előkészítenünk. Ha megfelelő tápanyagú a talajunk, akkor gyomirtanunk kell első lépésben.pl. Glialka totális gyomirtóval. Ezt szükség esetén ismételjük, minaddig amíg teljesen tiszta nem lesz a terület. Ezzel igen sok bosszússágtól kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben, mert gaz az mindég lesz valamennyi, csak nem mindegy hogy mennyi. Ha elenyésző számban jönnek később, vagy együtt a fűvel, akkor idővel a megfelelő sűrű gyep között egyszerűen nem marad élettere a gyomnak, vagy kézi úton könnyedén eltávolíthatjuk.

 

Ha nem megfelelő a talaj, akkor vagy cserélni kell termőföldre, vagy bedolgozni a talajba tápanyagjavítókat. Csere esetén a felső 20cm réteg cseréje szükséges, ennyi a fű gyökérzete. Cserénél ügyeljünk, hogy lehetőleg 1 menetben cseréljük a földet, mert a több menetben való csere esetén, biztosan különböző minőségű' földet kapunk, és később a különböző talajminőségek kiegyenlítésével is külön kell foglalkozni .Ha sikerült kiírtani a gyomokat, akkor a talajt fell kell lazítani. Legcélszerűbb erre rotációs kapa kölcsönzése, ezzel könnyen, gyorsan elvégezhető a munka. Kézi erővel fel kell ásni, majd kapával apróra kapálni a területet.

Ezt követően a talaj szintezni kell. Lehetőleg úgy, hogy a háztók kifelé lejtsen, és egyenes legyen. Utóbbi fontos lesz a fűnyírásnál, ezt egy erősebb deszkával, pallóval, vagy egy nagyobb vassal, zártszelvénnyel elvégezhetjük. Ez talán a legfárasztóbb művelete a dolognak. Sokan el is hagyják, aztán később tereprallyznak a fűnyíróval..laugh Ne hagyjuk ki, szánjuk rá az erőt, megéri! Nem utolsó sorban látványban is nagyon sokat hozzáad később a gyep látképéhez, ez szép egyenes gyepfelület. No és persze golfozásra is alkalmas lesz!wink

Ezt követően jön a füvünk vetése. Ezt előzze meg az időjárás figyelése. Várhatóan csapadékos időben véleményem szerint nem jó füvet vetni, mert ott egy általunk nem szabályozható csapadékmennyiség jön, ami rosszabb esetben zuháré, és kimossa a magokat. Szükség esetén inkább várjunk a vetéssel, még megfelelő idő nem lesz. Itt kétféle módszert tartok jónak. Az előzetesen fellazított talajt nagyából meghengerezzük, és erre szórjuk rá a magokat. Majd fixre hengerezzük, itt a leszórt magok belenyomódnak a még puha földbe. A talajt teljesen lehengerezzük, leszórjuk a magokat, majd gereblyével bedolgozzuk, és még egyszer meghengerezzük. Tapasztalatom szerint az első módszer jobb, mert a gereblyésés okán a magokat gereblyevonalba rendezzük, és ez meg is fog látszódni a friss kelésen. Ennek túl nagy jelentősége nincs, mert később úgyis összenő, csak esztétikailag lehet zavaró a kelés kezdeti fázisában.

Igen fontos mozzanat a végleges hengerezés. Ha a magokat elvetettük, és bedolgoztuk, a területet mindaddig kell hengereznünk, amig egy felnőtt ember lábnyoma nem látszódik meg rajta. Ehhez igen súlyos hengerre van szükségünk. A kölcsönzőkben lévőek is jók, csak azokkal vélhetően többször át kell mennünk a területen. Ez is egy nehéz munka, ezért jellemző még, hogy itt hibáznak az emberek, hajlamosak ezt elhagyni, vagy nem megfelelően kivitelezni, nem eléggé hengerezik le a talajt. Ez később ingen sok problémához vezet, pl a laza szerkezetű talajban ugyan kikelnek a fűszálaink, de az első fűnyírás kiszaggatja a fél állományt.. Vagy elsarasodik a terület..Jöhet az öntözés. Itt is, mint a vetést megelőzően tanulmányozzuk az előre várható időjárást. Ha öntözőrendszert építettük, akkor felprogramozzuk a rendszert, és a fotelben hátradőlve várakozunk yes Ha nem akkor kézi úton kell elvégeznünk. Itt a lényeg:hogy permetszerű, kis mennyiségű adagokban folyamatosan nedvesen kell tartani a területet. Tócsák ne álljanak meg, de nedves legyen a talaj folyamatosan. A magok 5-14 napon belül láthatóan kikelnek. Amikor kb. 3cm -es lesz a fű, újra meg kell hengereznünk, mert a csírásási folyamatban enyhén fellazul a talaj a fűszálak körül. Sokat rálépni se mernek ilyenkor még a frissen kikelt fűszálakra, nemhogy hengerezni, de ne sajnáljuk, ismét hengerezzünk! Tegyük ezt száraz időben, talajt erre az 1 alkalomra kiszárítva, mert a saras talaj rátapad a hengerre, és ki tudja forgatni kis csíráinkat. Ezt követően folytassuk az öntözést. Ha a fűszálak elérik az 5-7 cm magasságot fokozatosan(!) kezdünk csökkenteni az öntézés gyakoriságát. A végeredmény az legyen, hogy heti 10-15mm csapadékot kapjon a fű,egy vagy két alkalommal. Lásd bővebben Füvezés/Öntözés almenüben.

Az első fűnyírást kb 10cm fűmagasságban elvégezhetjük.A fűnyírónak nagyon-nagyon élesnek kell lennie, ezzel minimálisra csökkented a vágás során még zsenge fűszálra nehezedő tépő hatást.itt is fokozatosan állítsuk be a kívánt magasságot. Egyszerre csak a fű 1/3-át vágjuk le, majd hagyjunk időt a regenerálódásra.