Kert tervezése

Vásárlás, gyeptelepítés előtt alapos tervezés szükséges, melynek nem csak a füves területre, hanem az egész kertre kell vonatkoznia. Itt lehet ötletelni neten található kert képekből. Fontos az, hogy méretarányos tervrajz szükséges alapnak, mely elvileg minden háznak tartozéka/kikérhető a földhivatalból is ha nincs meg. Ezt egyszerűen bescanneljük és indulhat a rajzolgatás. Vannak külön cégek is, akik tervezésre szakosodtak ,ott biztosan elkészíthetőek látványos 3D képeket, terveket. Ennek elkészítésével van sok munka, ha szakszerűen van megcsinálva, ezért nem olcsó dolog. Kis alapterületű kertet (100-200nm alatt) lényegesen nehezebb szépen megcsinálni, mivel nagyon kötöttek a lehetőségek. Itt gondosan meg kell válogatni minden egyes növényt. Egy nagyobb 400-500nm2 es kertben már szabadabbak a lehetőségek , de ott is oda kell figyelni a növények végső(!) méretére a tervezésnél. Ezt igen alaposan, többször átgondolva kell megcsinálni, hiszen ezzel évtizedekre, vagy egy életre meghatározható a kert arcula.

A tervezésnél elsőként az alap koncepciót kell kitalálni:

Mit is akarunk, mi a cél:

  • teljes díszkert
  • haszonkert(zöldség-gyümölcs)
  • vegyes kert.

Mi például szeretünk bogarászni zöldségekkel is, nálunk van málna, eper, stb, ezért nálunk vegyes kert van. Nem mellesleg a gyerkőcök imádnak "vadászgatni" a málnabokorban..:-) Itt is meg kell találni egyrészt az esztétikai egyensúlyt, másrészt pedig figyelembe kell venni a kert gazdája álltal gondozásra szánt időt. Azaz csak olyan mennyiségben legyen haszon növény, amivel reálisan gondolkodva tud foglalkozni a kert gazda (pl.rendszeres  permetezés) Ellenpéldaként a tuját ugye nem, vagy csak kivételes esetben kell permetezni, pl betegség esetén. Ha ezzel megvagyunk akkor a másik fő szempont a tervezésnél a fényviszonyok alakulása a területen. Legjobb szerintem megfigyelni, de a ház fekvéséből adódóan adott a képlet. A fényviszonyok alapvetően meghatározzák a növények fejlődését az évek alatt, és ezzel nyilván nem lehet javítani később, így ez is egy igen fontos szempont. Vegyünk egy egyszerű rossz példát, miszerint vásárolunk jó drágán egy szép fényigényes növényt, mely nem megfelelő helyen elültetve jobb esetben nem hozza az elvárt szépséget, rosszabb esetben kipusztul pár év alatt. Így idő, és pénz kidobásra kerül.. Árnyékos helyre árnyéktűrő növényeket kell betervezni, napos helyre napot szerető növényeket..stb.Így kell szépen összeválogatni a kerti növényeket.

A tervezés folyamán a harmadik fő csapás a növények mérete. Érdekes, de tapasztalatom szerint itt vétik  a legtöbb hibát az emberek, ugyanis nem a növények végső, teljes életciklusára megadott méretek szerint ültetik a növényeket, hanem a "gyerek" méreteik szerint, vagy amekkorában éppen van a kereskedésben. A legtöbb növénynek ismert a végső mérete. Kivételt képeznek ez alol, a mostanában egyre jobban elszaporodó, különféle oltványok. Ezeknek esetenként, még maga a növény oltója számára sem ismert a végső méret, mivel még nem élt egy életciklust az oltvány, csak következtetni tud. Ezekkel különösen figyeljünk oda! Hagyományos növények esetében, kis utána olvasással könnyen kideríthető a latin nevére rákeresve egy közismert alkalmazással: www.google.com 

Egy példa "Smaragd tuja",azaz "thuja occidentalis smaragd" http://www.tuja.hu/thuja.htm

A tujákat jellemzően kis, 1m körüli méretben árulják, de itt láthatjuk, hogy ez bizony 5-6m-re is megnő! Érdemes olyan leírást keresni, ahol a lombátmérő is fel van tüntetve, hiszen ez meghatározza, hogy milyen közel ültethetőek az adott növények egymáshoz, figyelembe véve, hogy mi a cél velük, Igen kellemetlen például azzal szembesülni 8-10év után, hogy növény nem várt ütemben növekszik, belenő a tetőbe/kitakarja a kilátást..stb. Ugyanakkor nyilván érdemesebb a kis méretű növényeket megvenni, hiszen azok lényegesen olcsóbbak, azon kívül egy nagyobb növénynek arányaiban nő az átültetési kockázata is, azaz megmarad, vagy nem, az kérdéses lehet.

Meglátásom szerint kerülni kell az egzotikus növényeket(pl. pálmafa), melyeket rémisztő áron árulnak, a speciális körülmények között tartott árudákban. Olyan körülményeket otthonunkban nagy valószínűséggel úgysem tudunk neki biztosítani, így ismét csak kidobott pénz hosszú távon..

Egyéb építmények:

Érdemes kitalálni, hogy milyen egyéb építmények kellhetnek még a kertbe, akkor is,ha azonnal nincs meg a keret rá, a helyét ki kell hagyni. Pl. szabadtéri grillező/bográcsoló. Ezt is nyilván csak akkor érdemes kialakítani, ha van hozzá kedv, szereti a család a jó grillkolbászt. De ha tökéletesen elég évi 1-2 céges grillezés, akkor értelmetlen bele időt és pénzt áldozni persze. Vagy pl. kültéri "faház" vagy kerti szerszám(fűnyíró) tároló. Van e a házban elég hely ezek tárolására? Ha van akkor renben, de ha nincs akkor feltétlenül kell legalább egy kis szerszám tároló.

 

  • sziklakert
  • szökőkút
  • szobor
  • pad/szék/asztal..

stb..