Tavaszi gyep-indító kezelés

Tavaszi gyepindító, pázsitgondozó munkálatokat Időjárástól függően, tartós, 8-10fok körüli átlaghőmérsékletnél kell elvégezni. Ilyenkor ki kell ballagni a kertbe felmérni a téli károkat, teendőket. Ez az idő jellemzően március hónapra esik, ekkor már a kertészeti árudák, boltok is elkezdik feltölteni a készleteket. Illetőleg érdemes figyelni a szezonnyitó akciókat, mert ilyenkor sok van, pl. előző évről visszamaradt készletekből jutányos áron lehet vásárolni. Meg kell vizsgálni a füvet, hogy miként viselte az elmúlt vegetációs időszakot. Ilyenkor értelem szerűen keletkezhetnek károk, pl. gombásodás, egyéb betegségek, tápanyaghiány. Ne ijedjünk meg ezektől,mert a fű megfelelő ápolással(!) hihetetlen sebességgel képes a regenerálódásra, megújulásra. Tegyük meg a szükséges lépéseket, a szerint, hogy mit tapasztalunk.

Amit mindenképpen ajánlott megtenni, az a gyep szellőztetése, téli hullott falevelek, egyéb szennyeződés eltávolítása a felületről. Jó esetben egy egyhuzamban megteszi egy gyepszellőztető gép, melyet bármely valamirevaló gépkölcsönzőben találunk. Venni véleményem szerint nem érdemes, mert egy ilyen gép, ami igazán jó késes, benzinmotoros, gyűjtőzsákkal, annak az ára elérheti,  a 200-300.000 ft-ot. Egy átlagos kertben évente egy-két alkalommal van erre a gépre szükség, nem is beszélve a  gép köztes időben való tárolásáról. A fűnyírás során keletkező kaszálék darabkák, és egyéb elhullott apró növénydarabok, az idő múlásával összeállnak, és filcszerű réteget alakítanak ki a gyepfelületén. Ez a réteg igen nagy nedvszívő hatással rendelkezik, ennek kapcsán sem a megfelelő vízmennyiség, sem az értékes tápanyag nem képes megfelelő mennyiségben , és időben lejutni a fű gyökérzetéhez. Ezért kell eltávolítanunk azt róla. Mellékes hatása, hogy akarva akaratlanul is kitép pár egészséges fűszálat is, de ez nem baj, mert kellően sűrű gyepnél, ez később serkentően hat a növekedésre is.

A szellőztetés keresztben, és hosszában is el kell végezni a felületen, minek kapcsán adott esetben borzalmas látvány is elénk tárulhat, a megtúrt gyep nem éppen a legszebb látvány ilyenkor. De vegyünk erőt magunkon, és végezzük el a munkát, gondoljunk arra,hogy milyen jó hatással lesz ez rá a teljes szezonban, hiszen megnyitjuk, megkönnyítjük az utat a kék arany(víz) és a tápanyagok előtt..

Mivel itt már azonnal egy kezdeti streszt okozunk a gyepnek, ajánlatos azonnal az első műtrágyázást is megejteni, rögtön a szellőztetés után. Bevett gyakorlat, hogy több helyen már a hóra rászorják a gyep műtrágyát, így annak olvadásával azonnal megkapja a fű az első dózist. Ezzel én nem értek egyet, mert akkor a szellőztetési fázisban, már egy erősen megindult gyeppel találkozunk, amit akkor feltúrni, már nem jó neki, sérülnek a friss hajtások is, és nehezebb a regeneráció. Arról nem is beszélve, hogy a mostanában jellemző rapszódikus időjárásban, egy olvadás után még vagy is jöhet, ami szintén károsító hatású a frissen hajtott fűszálakra. Időjárástól függően locsolhatunk is szükség szerint, így azonnal bejuttatjuk a tápanyagot a gyepnek. Akinek van öntözőrendszere, az annak az üzemi ellenőrzését is el tudja végezni ebben a munka fázisban.

Érdemes még a fűnyírónk üzemi ellenőrzését is elvégezni. Ez inkább benzinüzemű gépekre vonatkozik, mert az elektromosokkal sok baj nem szokot lenni. Benzineseknél ellenőrízzük az olajat, levegőszűrőt, bovden állapotát, ha szükséges vigyük szervízbe. Ilyenkor még bőven van erre időnk, ne akkor derüljön ki, hogy nem jó, vagy elfogyott az üzemanyag, mikor már kaszálnunk kellene. Ha minden rendben, akkor kicsit járassuk a gépet, óvatosan, mert egész télen állt, elsőként alapjáraton, majd fokozatosan, lassan adagoljuk neki a gázt. Ha egyéb szerszámot is használunk rendszeresen, pl. szegélynyíró, tegyünk azokkal is ugyan így.

Átvizsgálhatjuk a kerti egyéb növényeinket is, kell e valamit pótolni, cserélni, esetleg valami nem élte túl a telet.. Ha bármi új telepítést akarunk csinálni, akkor azt is ilyenkor legjobb megtenni, így a nyár folyamán már láthatjuk is a fejlődését, fel tud készülni a növény a következő vegetációs időszakra.

Egyes esetekben, túl-tömörödött részeken (pl. közlekedő útvonalakon) szükségessé válhat, az összetömörödött talaj lazítása is. Ennek legegyszerűbb módja, a bármely barkácsáruházban megvásárolható, lábra csatolható tüskés talp. Használatával ~10cm mélységű lyukakat képezünk a talajba, ezáltal lazítunk, és megkönnyítjük a tápanyag, és víz gyökérzethet való lejutását. Amennyiben már ez sem képes behatolni a talajba, úgy komolyabb talajlazító gépre van szükség. Ha a teljes területre jellemző a túltömörödés, úgy a talaj rotációs lazításán, a gyep újravetésén is érdemes elgondolkodni.