Gyep, pázsit öntözése

Gyep esetében talán a legtöbbet emlegetett, és vitatott pontja ez a gondozásnak. Sokan, sokféleképpen öntöznek, elég szélsőséges intervallumban, mindenkinek meg van a véleménye a témáról. Itt én egy általam jónak tartott, kipróbált, bevált módszert ismertetek.

Bármilyen módszerről is legyen szó, egy biztos:kell egy bőséges vízforrás! Mivel a gyep igen vízigényes növény, ezért célszerűnek tartom, hogy erre a célra fúrassunk kutat a kertünkbe, ha megtehetjük, melyről ezt gazdaságosan meg tudjuk oldani éveken keresztül. Igen sok kútfúró mester van, lehet könnyen találni az interneten. Kérjünk több helyről ajánlatot, mivel esetenként többszöröse is lehet a munka, technológiától, és mesterembertől függően, és nem biztos, hogy a drágább a jobb. Egy tény ezzel kapcsolatban:Senki nem lát bele a földbe, senki nem tudja megmondani előre, hogy lesz e víz egyáltalán. Abból indulunk ki,hogy van valamiféle alaphelyzet jelenleg, ha most telepítettünk, az is az. Lényege az általam jónak tartott módszernek az, hogy fokozatosan(ez fontos!) szoktassuk hozzá a gyepünket, ahhoz, hogy heti 1-2 alkalommal adunk neki bőséges vízadagot. Ez alkalmanként 10-15mm/nm csapadékmennyiséget jelent. Egy átlagos csak kb 15l vízmennyiséget bocsájt ki egy perc alatt, ami pont 1nm-re való mennyiség. Persze kút/csap függő, de ezt könnyen lemérhetjük, egy órával és egy kannával a kezünkben. Sokan hitetlenkedve fogadják ezt a locsolási elvemet, amire csak annyit szoktam mondani,hogy tessék megnézni a gyepemet... A módszernek sok előnye van. Az egyik legfontosabb, hogy ez által a gyepünket igen ellenállóvá neveljük. 

Akinek van öntözőrendszere persze mondhatja, hogy csak felprogramozza a rendszert, és azzal kész, nyaralni is lehet menni  nyugodtan. Igen ám, de ekkor is történhet áramszünet, műszaki, vagy egyéb hiba a rendszerrel. És persze hogy akkor fog, mikor nincs otthon senki! Mint ahogy éppen nálam is történt ilyen eset, nem máskor, mikor is egy héten keresztül 40fokos' szikkasztó meleg volt..Mi is történik ilyenkor? A sűrűn (pl. naponta)  öntözött gyep egy ilyen esetben visszafordíthatattlan károkat szenved, hiszen hozzá volt szokva a sűrű locsoláshoz, nincs tartalék, nincs ellenállás, nincs mély gyökérzet, ami segítene átvészelni a kritikus időszakot. Nagy valószínűséggel lehet újravetni az egészet. Viszont egy jól kiképzett gyep túlél egy ilyet. Kis ápolgatás után visszaéleszthető szépen. A sűrűn öntözött gyepnek nem alakul ki a mélyebb gyökérrendszere, mivel nincs erre szüksége az állandó mesterséges csapadékutánpótlás miatt. Így viszont gyorsan ki tud száradni. Tápanyagfelvétel szempontjából is sokkal jobb, ha a növénynek kiterjedtebb gyökérzete van, több tápanyaghoz juthat a mélyebb talajrétegekből is. Másik igen fontos dolog, gyakori sűrű öntözés kedvez a különféle betegségek, gombásodások kialakulásának. 

Mindez természetesen függ a fűmagkeveréktől, adott éghajlati viszonyoktól, és a talaj minőségétől is. Fontos még figyelembe venni az öntözés során, az aktuális időjárást is, főképpen a lehullott csapadékra vonatkozólag. Erre a legolcsóbb, és legjobb módszer a csapadékmérő,  amit könnyen beszerezhetünk 1000ft körüli áron egy barkácsboltban is pl. Ezt elhelyezzük a kertünkben, akár egy seprűnyelet leszúrva, és kész is a hiteles mérőműszerünk!smiley Az előrejelzés mellett ezt is figyeljük, és a szerint locsoljunk. Ha pl hét közepén esik 10-20mm csapadék, akkor többet már nem kell locsolni a héten. Az öntözést érdemes közvetlenül a fűnyírást követően időzíteni, így jobban serkentjük a gyepet a megújulásra, segítünk neki a regenerációban. A túlöntözés itt sem jó. Pangó víz alakulhat ki a talaj rétegeiben, gyökérrodhadás, gombás betegségek kialakulásának melegágya ez. Öntözés során saját kertünk szélsőségeit is figyelembe kell venni. Lehet olyan eset, hogy az egyik rész 90%-ban kap közvetlen napsugárzást egy nap folyamán, más rész viszont félárnyékban van. Értelem szerűen a naposabb rész, könnyebben, gyorsabban kiszárad, ezzel is számolni kell.