Kártevők a gyepben

Kártevők a gyepben, fűben igen jelentős károkozásra képesek bizonyos esetekben, akár a teljes terület fertőtlenítése, és újratelepítése is szükségessé válhat.

Fight Club rovatunkban a hőn szeretett gyepünket aljas módon megtámadó különféle állatkák elleni küzdelmeinket taglaljuk. Sajnos ez egy állandó háború a magánterület szentségét nem ismerő lények ellen.

Lótücsök, Vakondtücsök (népies nevén:"lótetű")

Lótücsök

Ez egy 5-6 cm nagyságú rovar. Megjelenését a kertünkben éles, 16000hz körüli sikítások is jelezhetik családunk női tagjai részéről. A párzási időszakban, májusban - júniusban még repülni is képes! Félelmetes külső adottságaival ellentétben, nem emberevő! :-) A föld alatt élő éjszakai rém, komoly méretű, kiterjedt járatrendszert tart fenn, külön fészkekben neveli az utódokat, és raktározza a táplálékot. Gyakorlatilag mindent megeszik, de a legnagyobb kárt azzal okozza, hogy a járatai útjába eső gyökereket szétrágja/ ha nincs más elérhető tápláláka, akkor azt eszi. A legnagyobb gond, hogy igen szapora állatka 300-500 fős almokat rak, amikből 1-3hét lárvák lesznek. Ilyen módon ha nem vesszük észre időben, akkor viszonylag rövid idő alatt több százas létszámú inváziós sereggel találjuk szembe magunkat.

Járatai 1-2 cm átmérőjűek, a talajfelszín közelében futó járatok (főleg eső vagy öntözés után ) jellegzetesen kiemelkednek a felszinből. Ha ilyeneket találunk, abban az esetben biztosak lehetünk benne,hogy van ilyen organizmusunk. Megfelelően sűrű gyep esetében az optikai észlelés nehezebb, mivel a fűszálak eltakarják ezeket a kiemelkedéseket. Ilyen esetben a füvön mezítláb járkálva észlelhetjük ezeket a gyanús járatokat a talpunk alatt.

Védekezésre van több szer,ezeket a gyepünk állapotától függően alkalmazhatjuk. pl. fűvetésnél, vagy fűvetés előtt különféle talajfertőtlenítő szerekkel megelőzhetjük ezt, de persze a kívülről történő megfertőződést később ez sem zárja ki. Ezekkel vigyázni kell, alaposan meg kell nézni mit szórunk ki, mert a legtöbbje a növényi szervezetekre is káros hatással van. Ha már beált gyepünk van, akkor növényi szervezeteket nem károsító anyagokat kell alkalmaznunk. Új irányzat a biológiai védekezés, melyek java részét külföldön már évek óta lakalmazzák. 

Cserebogár

A Májusi cserebogárról kevesen gondoljuk, hogy káros, pedig az! Az óriási étvágyú cserebogár mind pajorként, mind kifejlett állapotában problémát jelent a mező- és erdőgazdaságok számára is. Irtásuk nehézkes.Sajnos az igazán hatékony szereket évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, így 100%-os védekezés ellenük jelenleg nincs! Folyamatban van egy hatósági engedélyeztetési eljárás, egy cserebogárpajorok ellen hatásosan alkalmazható biológiai védekező szerről, így van remény, hogy a jövőben lesz ilyen.

A védekezést a bogarak elleni eredményes védekezésre kell(ene) alapozni. A rajzó bogarak a talajba helyezik tojásaikat, melyekből néhány nap múlva kibújnak a fiatal lárvák. Ha rajzáskor a bogarak szaporodását, tojásrakását nem sikerült megakadályozni, akkor marad a lárvák elleni kevésbé hatékony harc. Az ásánál, kapálásnál felszínre került lárvákat érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni. A lárvák egyedszáma határozza meg a kémiai védekezés esetleges szükségességét. 

Ha a drótférgek és pajorok együttes száma - fiatal egyedek esetén - meghaladja a 3-4 db-ot négyzetméterenként, a növények beültetése előtt a talajt talajfertőtlenítővel javasolt kezelni. Utolsó éves, teljes kifejlődésű pajoroknál már az 1 db/ nm egyedszámnál is szükséges a talajkezelés. A szert a palánták gyökérzetéhez vagy a magvetésnél a magágyba, a magok sorába, facsemetéknél az ültető gödörbe kell kijuttatni, ahol a lárvák károsítása várható.Jelenleg a teflutrin hatóanyagű Force 1,5 G alkalmazható talajlakó kártevők elleni védelemre házikertekben.


Érdekesség:1911-ben egy alkalommal több mint 20 millió példányt gyűjtöttek össze egy 18 km2-es erdőben. A faj irtásáról a középkor óta vannak feljegyzések, sőt, cserebogárra írt receptek is fennmaradtak.surprise

 

Egyéb károsítók között még meg kell említeni a sok háztartásban jelen lévő macska és kutya tartókat is. Szoktam mondani, hogy kutya mellett nincs szép gyep. Itt persze az egyéni igényeket is figyelembe kell venni, nem mindenkinek van igénye olyan sűrű, egybefüggő gyepre ahol egy gombostűt sem lehet leejteni a földre. Minden esetre az tudni kell, hogy a kiskutyából előbb-utóbb nagy kutya lesz , és ő ás, rág, kis/ nagy dolgai is a kertben végzi. Ezzel tisztában kell lenni, és fogozott igénybevételhez mérten kell ápolni a gyepet. A macskék főkén vizeletükkel okoznak kárt a gyepen. Ellenük a kereskedelemben kapható különféle macskariasztókkal viszonylag hatásosan, és kíméletesen védekezhetünk.