Gyommentesítés a fűben

Gyepünkben a gyomok jelenléte elég szemirritáló lehet, pláne, ha a tökéletességre törekszünk. Gyomok mindég vannak, és lesznek is, csak nem mindegy, hogy mennyi!

Ha a vetésnél követtük az előzetes gyomirtási eljárást, akkor ezzel sok bajunk nem lehet a jövőben, ugyan is megfelelően sűrű gyep kialakulásánál a gyomnak nem marad megfelelő élettere, és kipusztul. Persze mindég akad egy-két kitartó, csekély élettérrel beérő gaz. Sok kertápolási cég ajánl mindenféle "saját fejlesztésű" gyomirtót a kertünkbe, ezekben én nem hiszek. Főként azért nem, mert ezen esetekben is valamiféle vegyi támadást indítunk ezek ellen, amiből a gyepünk is kap így vagy úgy.

Egyébként az első 2 évben nem is szabad semmiféle vegyszert alkalmazni a gyepen, mert az akkor még nem kellőképpen erős ahhoz, hogy ezeket kibírja és lehet hogy több kárt okozunk mint hasznot. Marad a kézi, négykézláb kúszós módszer.indecision

Megfelelő telepítés után ezek száma elenyésző, én ezeket alakalom adtán, fűnyírás vagy egyéb kerti munka közben észreveszem, akkor kihúzom és kész. A makacsabbakat, kicsit meg lehet ásni, pl egy csavarhúzóval, hogy gyökerestől kijöjjön. Ha pedig már több a gaz, mint a fű, akkor véleményem szerint felesleges ezzel küszködni, totális írtás (Glialka),és újravetéssel gyorsabb és hatékonyabb eredmény érhető el. Sok gyeptulajdonos óckodik az újra telepítéstől, örül, hogy már valami' van legalább. Pedig igazából időjárástól függően kb. 1 hónapról beszélünk, ami észrevehető kiesést okoz a használatban. Figyelembe véve a várható eredményt, ez nem is olyan sok idő véleményem szerint.

A gyepen kívüli gyomirtással (pl. kocsibejáró)is rendkívül óvatosan kell eljárni. Erre az általam vélt leghatásosabb szer, a GLIALKA totális gyomirtó.Kell lennie,egy kizárólag gyomirtásra használt permetezőnek. Különös elővigyázatossággal kell permetezni, csakis szélcsendben, hogy a permetet nehogy a gyepre vagy más hasznos növényre fúja a szél. Az itt használt ruhát, cipőt is azonnal mosásba kell tenni ha végeztünk, nehogy ezekről később áthurcoljuk a fűre a vegyszert, pl a cipőnk talpán. Ha közvetlenül a gyepfelület mellett kell permetezni, akkor használjunk a gyepen fólia takarást, vagy egyéb fizikai határolót a gyep épségének megóvása érdekében.

Meg kell még említenünk talán a legádázabb gyomunkat, melyet gyepgyilkosnak' is neveznek, nem véletlenül. Ez a Agropyron Repens, hétköznapi nevén : tarack . Kiirtása szinte lehetetlen.A tarack, vagy tarackbúza egy nagyon jól alkalmazkodó, szárazságtűrő, strapabíró gyomnövény terülő életmóddal. A talajon sarjcsomókat képez, elfekszik, takarja a fényt az alatta élők elől, elszívja a tápanyagot, a klónjaival pedig behálózzza a környezetét, és szép lassan, de annál biztosabban terjed. Egy anyanövény több ezer klónt is létrehozhat maga körül, több tízméteres szár és gyökérrendszert növesztve. Gyökérzete akár 80cm mélységig is lehatol a talajban. A növény fejlődése feldarabolva csak még jobban megindul, ekkor még több lehetősége van újra hajtani.

Ha csak elenyésző a számuk, abban az esetben kézzel rendszeresen el kell távolítani, és kukába dobni a darabjait. Sajnos kitartó munkával sem garantálható az eredmény évek alatt sem. Szintén vissza kell csatolnunk a megelőzéshez, hogy mennyire fontos a talaj előkészítése, gyomírtás , hiszen ezzel akár évekre meghatározzuk a ránk váró rendszeres feladatokat..