A gyep betegségei, kezelésük

Mivel a fű is élőlény, ezért előfordul, hogy gyepünk is megbetegszik, ezek többségét valamilyen gombásodás kialakulása okozza. Rengeteg betegséget ismerünk, de jól megállapítani, hogy éppen melyikről is van szó nagyon nehéz, illetőleg laboratóriumi körülmények között lehetne 100%-osan megállapítani csak.

Pont EZÉRT nagyon fontos a megelőzés. Kidolgoztam egy főként gombák széles spektruma által okozott betegségek ellen, egy szabadforgalmú, több komponensből álló vegyszerkeveréket, melyet évek óta sikeresen használok. A kezeléseket megelőző jelleggel tavasszal, ősszel és szezon közben szükség szerint alkalmazom. A gombás fertőzések kialakulását erősen befolyásolja az időjárás, ezért nem lehet megállapítani fix kezelés számot, ahogyan szükséges, úgy kell alkalmazni. A keverék alkalmas már kialakult, előrehaladott stádiumban lévő gombás fertőzés kezelésére is.

Mivel maga a kezelés is egy stressz a növénynek, ezért itt is lényeges az okok felderítése. Ha nincs is otthon házi-laborunk, legalább abban legyünk biztosak, hogy betegség vagy más, amivel szemben állunk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, elsőként zárjuk ki az egyéb általunk könnyen orvosolható problémákat. Ilyen pl a vízhiány vagy tápanyaghiány. Ha a úgy érezzük, hogy mindent megadtunk a növénynek, ami kell, csak abban az esetben forduljunk a vegyszeres kezelés felé.

Betegségekre jellemző általában, hogy foltosodással kezdődnek. Innen aztán terjednek tovább a gyepünkön, akár úgy is, hogy a fűnyíró kerekeire, késére tapadnak a kórokozók vagy éppen a talpunkra..

Gyakori hiba, hogy a "kiszáradás", vagy sárgulás tüneteit mutató gyep területet a jószándékú gazda még intenzívebben kezdi el locsolni. Ezzel gyakorlatilag még kedvezőbb körülményeket teremtenek a kialakult gombás fertőzésnek, az még jobban terjed, éled. Ilyen esetben kétszer is gondoljuk át, hogy biztos ez e a helyes lépés. Gondolkozzunk józanul:

- történt valamely körülmény változás, ami a kiszáradást indokolná?

- miért pont OTT szárad ki, ha egyébként máshol nem? 

-hosszú idő óta ugyan úgy locsolunk, eddig nem száradt  ki, most miért szárad pont OTT?

Az öntözés témában bővebben ITT olvashat  

Sajnos a kívánt sűrűségű gyepünk kedvez a gombás fertőzések kialakulásának, ugyanis a sűrű rendszerben könnyebb a kialakulás lehetősége. Bár a folyamat bizonyos szakaszokban visszafordítható, mégsem érdemes késlekedni a kezeléssel, mert ilyenkor már napról-napra rosszabb állapotba kerül a gyepünk, és a visszaépítési folyamat is ennek arányban nő.

Ha megoldást szeretne, keressen az alábbi elérhetőségeimen, vagy töltse ki a kapcsolati űrlapot. Adja meg, hogy hol található a kert, a gyep teljes (!) területét m2-ben, és a fertőzés jelenlegi saccolt mértékét %-ban a teljes gyepterülethez viszonyítva. Ha van rá lehetőség, mellékeljen közeli, és távolabbi fényképet is e-mailben a területről.